Otpis kamate prilika za izmirenje duga

Bez autora
Dec 19 2012

Primena Zakona o uslovnom otpisu kamata i mirovanju poreskog duga je važna poruka i prilika da oni koji imaju neizmirene poreske obaveze uđu u sistem mirovanja duga. Želja je da 2013. bude godina čistih računa i da se tačno zna u kakvom su stanju javne finansije.Pomenuti zakon je i prva i poslednja prilika za to da oni koji imaju neizmirene poreske obaveze uđu u sistem mirovanja duga i potencijalno otpišu kamate, ali je i važno da tekuće obaveze, iz novembra i decembra, isplate do kraja godine, a najkasnije do 31. januara 2013. godine.

Mogućnost mirovanja duga i otpisa kamata poreskim obveznicimaDržavni sekretar Ministarstva finansija i privrede Vlade Republike Srbije Vlajko Senić ocenio je danas da je primena Zakona o uslovnom otpisu kamata i mirovanju poreskog duga važna poruka i prilika da oni koji imaju neizmirene poreske obaveze uđu u sistem mirovanja duga.

Senić je, gostujući u jutarnjem programu Radio-televizije Srbije (RTS), naglasio da je želja da 2013. bude godina čistih računa i da se tačno zna u kakvom su stanju javne finansije.

On je ponovio da je pomenuti zakon i prva i poslednja prilika za to da oni koji imaju neizmirene poreske obaveze uđu u sistem mirovanja duga i potencijalno otpišu kamate, ali i istakao da je važno da tekuće obaveze, iz novembra i decembra, isplate do kraja godine, a najkasnije do 31. januara 2013. godine.

Prema njegovim rečima, ti poreski obveznici onda ulaze u sistem u kojem mali poreski obveznik ima mirovanje glavnog duga u periodu od dve godine, do 31. decembra 2014. godine, a veliki do 31. decembra 2013. godine.

Ukoliko u tom periodu redovno plaćaju tekuće obaveze, nakon dve godine oni imaju mogućnost da u 24 rate otplate glavni poreski dug koji preostaje, objasnio je državni sekretar.

Reč je o stotinama milijardi dinara duga i više od dve trećine na ime kamata, tako da bi nastavak knjiženja tih dugova u suštini bio “mrtvo slovo na papiru”.

Usvajanje ovog zakona predstavlja korak napred u tome da se sredi situacija u toj oblasti na taj način da njegovom primenom svi mogu biti dobitnici, zaključio je Senić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik